НАШЕ БЕБЕ - НАШ ОПСТАНАК

Куповина ултразвучног апарата

405_nВест да долази беба, поред тога што представља радост и срећу, у Србији а посебно у Косјерићу, подразумева низ лекарских контрола, прегледа и тестова који опет подразумевају одлазак у Пожегу, Ужице или Ваљево, зато што наш дом здравља не поседује адекватну опрему. Наравно, све ово заједно трудницама представља додатни стрес и, логично, финасијски трошак.

Потребно је само замислити трудницу из Годечева, Маковишта, Мушића или Скакаваца и онда саставити листу потреба и трошкова које ове будуће маме морају да сносе зато што, пре свега живе ту где живе, зато што наш дом здравља нема адекватну опрему и зато што их чега дуг и тежак пут до неког бољег здравственог центра. И све то неколико пута током трудноће. Под условом да је трудноћа уобичајена и да нема потреба за неким додатним тестовима. У том случају, ситуација је још тежа и гора.

Наравно, све ово се понавља када беба дође на свет, јер су тада потребни педијатријски прегледи беба, вакцинације, мерња, снимања кукова и све остало.

Решење је врло једноставно. Набавити опрему која недостаје и инсталирати је у Дом здравља Косјерић. Обучити особље да опремом рукује и почети са прегледима који су у 21. веку свуда у свету најнормалнија појава, само у Косјерићу представљају ексклузиву.

Врло конкретно, потребно је набавити модеран ултразвучни апарат са три содне: гинеколошком, гинеколошко-вагиналном и интернистичко-абдоминалном.

Набавком ове опреме, наш Дом здравља ће бити оспособљен да врши све неопходне прегледе током трудноће, али и након порођаја. Уштеде у сваком смислу су немерљиве а корист вишеструка.

С тим у вези, већ смо обавили разговоре са релевантним појединцима и иституцијама који се баве продајом, инсталирањем и обуком кадрова за ове апарате.

Како се Фонд Б92 намеће као логичан избор за саговорника по овом питању, имајући у виду њихова искуства као и стотине испоручених медицинских апарата свим здравственим центрима у Србији, одржали смо састанак у Београду са представницима фонда који су нам обећали помоћ приликом набавке овог апарата. Потребно је да заједничким снагама сакупимо новац а Фонд Б92 ће затим, будући да има ексклузиван уговор са фирмом „General electric“ те њиховим представнишвом у Солуну, који потразумева значајне попусте приликом куповине, завршити сав посао који се тиче увоза и инсталирања овог медицинског апарата.

Поред ове „велике“ ставке, нашем дому здравља недостају и столови за повијање беба као и дужиномери за мерење беба. Да ли је после ове информације потребан било какав коментар?

Дакле, морамо под хитно нешто предузети!