НАШЕ БЕБЕ - НАШ ОПСТАНАК

О пројекту

Ово је пројекат који се бави физичким опстанком. Борба за биолошко очување наше општине. Покушај да у овом тешком и сулудом времену покажемо како добри људи и даље постоје, да постоје у нашем Косјерићу и да су спремни да му помогну.

Овај пројекат је напор да се поново окупимо, ми који смо овде рођени, који ту живимо али и они наши који живе негде тамо али им је Косјерић још увек у срцу. Сви заједно са истим циљем.

Пројекат нема никакве друге циљеве осим хуманих. За нас је то и више него довољно.

Осмишљен је тако да свако може да бира у којем ће делу реализације да учествује, како и где жели да помогне. Сва три дела пројекта су засебни делови и могу се реализовати одвојено али, са друге стране, сви заједно чине једну целину, заједнички напор који се зове „Наше бебе – наш опстанак“.

Пројекат обухвата помоћ трудницама, бебама и породиљама подједнако. Зато што су све ове категорије подједнако важне.

Пре свега, бавићемо се набавком мединцинских апарата и опреме.

Вест да долази беба, поред тога што представља радост и срећу, у Србији а посебно у Косјерићу, подразумева низ лекарских контрола, прегледа и тестова који опет подразумевају одлазак у Пожегу, Ужице или Ваљево, зато што наш дом здравља не поседује адекватну опрему. Наравно, све ово заједно трудницама представља додатни стрес и, логично, финасијски трошак.

Потребно је само замислити трудницу из Годечева, Маковишта, Мушића или Скакаваца и онда саставити листу потреба и трошкова које ове будуће маме морају да сносе зато што, пре свега живе ту где живе, зато што наш дом здравља нема адекватну опрему и зато што их чега дуг и тежак пут до неког бољег здравственог центра. И све то неколико пута током трудноће. Под условом да је трудноћа уобичајена и да нема потреба за неким додатним тестовима. У том случају, ситуација је још тежа и гора.

Наравно, све ово се понавља када беба дође на свет, јер су тада потребни педијатријски прегледи беба, вакцинације, мерња, снимања кукова и све остало.

Решење је врло једноставно. Набавити опрему која недостаје и инсталирати је у Дом здравља Косјерић. Обучити особље да опремом рукује и почети са прегледима који су у 21. веку свуда у свету најнормалнија појава, само у Косјерићу представљају ексклузиву.

Врло конкретно, потребно је набавити модеран ултразвучни апарат са три содне: гинеколошком, гинеколошко-вагиналном и интернистичко-абдоминалном.

Набавком ове опреме, наш Дом здравља ће бити оспособљен да врши све неопходне прегледе током трудноће, али и након порођаја. Уштеде у сваком смислу су немерљиве а корист вишеструка.

С тим у вези, већ смо обавили разговоре са релевантним појединцима и иституцијама који се баве продајом, инсталирањем и обуком кадрова за ове апарате.

Како се Фонд Б92 намеће као логичан избор за саговорника по овом питању, имајући у виду њихова искуства као и стотине испоручених медицинских апарата свим здравственим центрима у Србији, одржали смо састанак у Београду са представницима фонда који су нам обећали помоћ приликом набавке овог апарата. Потребно је да заједничким снагама сакупимо новац а Фонд Б92 ће затим, будући да има ексклузиван уговор са фирмом „General electric“ те њиховим представнишвом у Солуну, који потразумева значајне попусте приликом куповине, завршити сав посао који се тиче увоза и инсталирања овог медицинског апарата.

Поред ове „велике“ ставке, нашем дому здравља недостају и столови за повијање беба као и дужиномери за мерење беба. Да ли је после ове информације потребан било какав коментар?

Затим ћемо помоћи породиљама и њиховим бебама. Циљ нам је да, као што то у неким општинама у Србији већ постоји, свака наша мама и њена беба добију поклон пакет, такозвани „беби пакет“.

Овај пакет садржи памперс, тетра и шведске пелене, купке за купање, креме за негу, креме за груди и оне против оједа, торбу за маму и бебу, као и друга средства за хигијену породиље и бебе. Сврха овог пакета је да мајка и беба добију све неопходне ствари за првих 10-15 дана након порођаја.

Скупштина града Београда овај пакет додељује већ годинама. Са одговорним људима из „Београдског беби клуба“ смо већ разговарали и добили обећања да ће Београд донирати 100 пакета нашим мамама, што је више од наших годишњих потреба, обзиром да се у 2013. години у општини Косјерић родило само 78 беба а сви досадашњи подаци говоре да ни ове године тај број неће бити већи.

Овај пакет би патронажна сестра уручивала породиљи приликом прве кућне посете мами и беби.

Наравно, и поред помоћи којој се надамо из Београда, сматрамо да је овакав вид борбе за наталитет неопходан за стално, те да треба да буде уобичајен и трајан. Ово значи да би нашим пројектом покушали да обезбедимо и средства којим би се куповали „беби пакети“.

Генерално гледајући, оптина Косјерић је убедљиво најстарија општина у Златиборском округу. Да ситуација биде још гора, наша општина је најмалобројнија са тенденцијом рапидног смањења броја становника при сваком попису.

Застрашујуће звучи податак да нас је било више 1948. године, наког Другог светског рата и стотина наших погинулих суграђана него данас, на почетку 21. века уз све погодности које модерно доба доноси.

Неулазећи у дубљу анализу разлога који су довели до овог стања, мислимо да је потребно што пре нешто предузети, јер сматрамо да нема месту анализирању и теоретисању, него је време за акцију.

Знајући, такође, да је 70% наших трудница и породиља незапослено, па из тог разлога немају право на новчану помоћ од државе, јасно је да родити дете у Косјерићу данас представља готово „немогућу мисују“.

Због овога, желимо да формирамо посебан финасијски фонд у који би добри људи и фирме донирали средства која би се даље донирала породиљама.

Јасно је да су мале општине, па самим тим и наша општина, у великим финасијским проблемима тако да је готово немогуће одвојити некаква значајнија средства за помоћ угроженим категоријама становништва. То нам је врло добро познато и ту такође нема шта да се коментарише и анализира.

Али нам је такође јасно да проблем физичког опстанка и биолошке репродукције у Косјерићу мора бити „приоритет свих приоритета“ па сходно томе добити посебну пажњу било које локалне власти али и свих нас којима је Косјерић у срцу. Јасно је да су суморне бројке неумољиве и да нас за неколико деценија неће бити. Да ли ћемо нешто предузети?

Хоћемо. Направићемо фонд из кога ће наше породиље добијати новчану помоћ за себе и своје потомство. Данас сваки динар значи, а ми ћемо га донирати тамо где је најпотребније.

Даље, инсистираћемо да у општински буџет мора ући ставка за новчану помоћ породиљама. Нека та помоћ за почетак буде мала, али ће тако свака локална власт показати да јој је стало до својих најмлађих суграђана.

На крају, желимо да вас позовемо да нам се придружите у овој борби за опстанак. Овде нема политике нити било којих других интереса осим хуманих и људских. Ово је борба нас малих људи, нас из Косјерића за наш Косјерић.

Удружење „K-town group”
Дом здравља Косјерић